Welke kam gebruik jij?

Elke katteneigenaar wil zonder twijfel het beste voor zijn of haar kat(ten). Door nieuwe innovaties en onderzoeken worden er steeds meer technische snufjes op de markt gebracht, van automatische voerbakken met chipherkenning tot kattenfonteintjes die een stromend beekje nabootsen tot kattenspeeltjes met bewegende veertjes of muisjes.

Al deze nieuwe uitvindingen zijn bedoeld om het leven van onze geliefde harige viervoeter nog een beetje mooier te maken en worden dan ook veelvuldig gekocht door kattenliefhebbers. Helemaal niets mis mee natuurlijk en ook ik heb me daar in het verleden al geregeld “schuldig” aan gemaakt.

De markt voor vachtverzorgingsmaterialen staat daarnaast ook niet stil. Je zult het zelf misschien ook al wel ervaren hebben. Bij het binnenlopen van een gemiddelde dierenwinkel is er vrijwel altijd een volledig rek te vinden met allerlei soorten kammen, borstels, handschoenen en ander materiaal om de vacht voor je kat in optimale conditie te houden.

Maar zijn deze materialen nu wel echt zo goed als de producenten doen vermoeden?

Het klinkt natuurlijk ideaal; een rubberen handschoen waarmee je je kat kan aaien en tegelijkertijd een bos losse haren kan weghalen. Of een Furminator om die overvolle vacht mee uit te dunnen, zodat je minder hoeft te stofzuigen. In de praktijk is niets minder waar, dit zijn namelijk materialen die de vacht van je kat verwoesten. Alle Furminators, Coat Kings, herderharkjes, rubberen handschoenen of andersoortige ontwol- of ontklitborstels mogen wat mij betreft rechtstreeks de prullenbak in. Het feit dat dierenwinkels nog steeds meewerken aan de verkoop hiervan vind ik dan ook erg jammer, want het jaagt jou als consument op onnodig hoge kosten (een Furminator kost al snel €30!) en het is daarnaast niet eens vachtvriendelijk. Dus waarom zou je die materialen willen hebben?

Helaas weten eigenaren vaak niet beter en denken ze dat ze er goed aan doen. Daarom geef ik in deze blog uitleg over het kiezen van de juiste materialen en het gebruik daarvan. Want uiteindelijk is er niets katvriendelijker dan dat de katteneigenaar de vachtverzorging helemaal zelf kan zonder tussenkomst van een trimmer.  

Mijn tips

Maar waar moet je nu op letten als je zelf vachtverzorgingsmaterialen koopt? Mijn tips:

  • Koop een kam met grove tanden zonder scherpe punten.
    Omdat de kattenvacht vaak erg dicht en dik van structuur is, kom je met een fijne kam moeilijk door de vacht heen. Door het gebruiken van een kam met grove tanden zonder scherpe punten, kom je goed door de vacht heen zonder de tere kattenhuid te beschadigen. Hiermee spoor je veel beter de échte diepliggende klitten op die je op het eerste gezicht niet ziet. Dit zijn vaak de klitten die uiteindelijk gaan vervilten als ze niet weggehaald worden.
  • Kies voor een kam zonder handvat.
    Ik hoor je al denken, “zonder handvat, dat is toch helemaal niet handig?”. Maar toch is het wel beter. De reden hiervoor is namelijk dat een handvat er voor zorgt dat een kam lekker stevig in je hand ligt, waardoor je onbedoeld veel kracht zet. Vaak veel meer kracht dan goed is. Hierdoor trek je de gezonde, vastzittende haren makkelijker uit de vacht, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen.
  • Laat je informeren.
    En dan bedoel ik niet bij de dierenwinkel, want zoals je hebt kunnen lezen beschikken die niet over de juiste kennis, maar dienen deze enkel de markt. Iedere kattentrimster die op een vachtvriendelijke manier werkt, kan je informeren over de juiste materialen. Zij maken allen gebruik van kammen die voldoen aan de eisen voor vacht- en katvriendelijke verzorging en hebben de juiste kennis om deze materialen goed te gebruiken. Mocht je niet weten bij welke kattentrimster je terecht kan voor deze informatie, kijk dan even op www.kattentrimsters.nl. Hier staat een overzicht van alle kat- en vachtvriendelijke trimsters in heel Nederland en België. Ik ben hier zelf ook bij aangesloten, dus je kunt ook altijd contact met mij opnemen voor meer informatie.

Hoe zien deze materialen er uit?

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van bovenstaande tips nu denkt: “oké, interessant…maar welke materialen moet ik nou kopen?” Een goed voorbeeld van kat- en vachtvriendelijke materialen is onderstaand basisset.

Dit basissetje bevat een combikam met grove en fijne tanden, een slickerborstel en een microvezeldoekje. Deze materialen zijn voldoende om thuis de vacht van je kat in conditie te houden.  

Meer dan dit heb je niet nodig. Geen geavanceerde materialen met ergonomische handvaten of mooi gestylede ontwolharken. Allemaal niet nodig. Dit simpele basissetje is daarnaast een stuk goedkoper dan de gemiddelde kam uit de dierenwinkel en erg makkelijk in gebruik.

Hoe gebruik je deze materialen?

Zoals net gezegd, bevat dit setje een combikam, een slickerborstel en een microvezeldoekje.
Alle 3 dienen ze hun eigen doel en deze zal ik dan ook kort samenvatten.

De combikam
De combikam is de lange metalen kam met aan de ene kant grove tanden (staan ver uit elkaar) en aan de andere kant fijnere tanden (staan dicht tegen elkaar). Van deze kam gebruik je eigenlijk alleen het grove gedeelte. Dit gedeelte gebruik je namelijk om de diepliggende klitten mee op te sporen. De kam kan tot diep in de vacht doordringen (mits goed gebruikt) en spoort daardoor vroegtijdig klitten dicht op de huid op.

De slickerborstel
De slickerborstel gebruik je niet voor het doorkammen van de vacht en/of het verwijderen van klitten. Waar dit borsteltje wel heel goed voor dient is voor het verwijderen van losse haartjes aan het oppervlak van de vacht. Met deze borstel “dans” je soepel en lichtjes over de bovenkant van de vacht, waardoor de losse haartjes makkelijk verwijderd worden, zonder dat je vastzittende haren lostrekt.

Het microvezeldoekje
Het microvezeldoekje kun je – door het licht te bevochtigen met lauw water – gebruiken om de kattentong na te bootsen. Doordat het microvezeldoekje (in tegenstelling tot overmatig kammen, zélfs met de combikam) de vacht niet beschadigd, kun je deze dagelijks gebruiken om de losse haren uit de vacht te verwijderen. Zelfs bij kortharige katten.

Wrijf het vochtige doekje lichtjes in korte halen over de vacht om zo de losse haartjes uit de vacht te verwijderen. In periodes van rui kun je dit zelfs meermaals per dag doen. Hierdoor heb je minder last van al die haren in huis en ook de kans op haarballen wordt daardoor iets kleiner.

Zo zie je maar, de simpelste materialen zijn voldoende. Mocht je interesse hebben in een dergelijk basissetje, vraag er dan naar tijdens een trimbehandeling of neem even contact op via telefoon, whatsapp, mail of één van de socials.

In een volgend blog zal ik dieper ingaan op de dagelijkse vachtverzorging van de kat met behulp van deze materialen, maar hopelijk kun je hier al weer een stuk mee vooruit.