werkwijze

Katvriendelijk en vachtbesparend

Waarom trimmen?

"De vacht is de spiegel van de gezondheid"

Zoals het gezegde luidt, kun je aan de vacht van de kat zien hoe hij in zijn vel zit. Normaal gesproken wast een kat zich 3 á 4 uur per dag en zorgt daarmee voor een uitstekende vachtconditie. Hij kan dit dus prima zelf…

Helaas kunnen bepaalde factoren er voor zorgen dat een kat toch wat hulp nodig heeft van zijn baasje of van een kattentrimmer. Zo kunnen medische aandoeningen (bijvoorbeeld artrose), overgewicht, stress of ouderdom er voor zorgen dat een kat het niet meer zelf kan. Ook zie je vaak dat bepaalde rassen vanwege hun bouw of de enorme hoeveelheid aan wolhaar het niet helemaal zelf meer bij kunnen houden. 

Indien er dan geen hulp wordt geboden, ontstaan er klitten in de vacht die erg pijnlijk kunnen zijn. Als deze klitten er niet uit worden gehaald en de haren steeds meer aan elkaar vast gaan zitten, ontstaat er zelfs vervilting. Bij vervilting zitten de haren zo erg in elkaar verweven, dat ze een groot plakkaat vormen dat er met geen mogelijkheid meer uitgekamt kan worden. Dit plakkaat zit vaak dicht op de huid en doet enorm veel pijn, omdat het aan de huid trekt. Daarnaast sluit het de huid af, waardoor het een broeiplek wordt voor bacteriën en parasieten. 

Het is dus heel belangrijk dat deze klitten en vilt er zo snel mogelijk uitgehaald worden!

 

De vacht heeft een functie

Vachtbesparend

Kattentrimsalon Snoezig werkt op een kat- en vachtvriendelijke manier. Dit betekent dat ik zo veel mogelijk van de vacht intact laat en alleen datgene verwijder wat nodig is. 

Wist je namelijk dat de vacht van een kat meerdere functies heeft? 
De vacht zorgt namelijk niet alleen voor bedekking van de huid, maar biedt o.a. ook bescherming voor invloeden van buitenaf. Ook fungeert de vacht als een isolatielaag voor de kat, waardoor hij het in de winter lekker warm heeft en in de zomer goed koel blijft. Verder kunnen ook bacteriën en parasieten moeilijker doordringen wanneer de vacht goed intact is. 

Allemaal redenen dus om een vachtbesparende methode te hanteren. 

Kattentrimsalon Snoezig zal dan ook nooit ontwollen of plukken en gebruikt alleen vacht- en katvriendelijke materialen. 

Wat kun je verwachten?

Kat is koning

Een kat blijft niet goed stil zitten en heeft vaak geen zin in een trimbehandeling. Daarom beweeg ik altijd mee met de kat en worden en geen dwangmiddelen gebruikt tijdens het trimmen. Omkopen met snoepjes gebeurt soms wel 😉

vachtbesparende benadering

Ik haal alleen lokaal de klitten weg en de kat wordt fijn doorgekamd. Door zoveel mogelijk vacht te laten zitten - ook al levert dit soms gekke kapsels op - zorgen we er voor dat de gezondheid van de kat altijd voorop staat.

geen schadelijke of pijnlijke trimmaterialen

Geen ontwolharken of furminators, het enige wat er gebruikt wordt is een grove metalen kam, een klein slickerborsteltje en een tondeuse voor de grote klitten.

zo min mogelijk stress

Stresssignalen worden op tijd herkend en de trimbehandeling wordt daar op aangepast of indien nodig gestaakt.