Waarom ontwollen een no-go is

Bij kattentrimsalon Snoezig wordt op een vachtvriendelijke manier getrimd.
Daarmee bedoel ik dat ik niet ontwol of pluk en alleen klitten en vilt uit de vacht verwijderd worden en de rest van de vacht zo veel mogelijk intact blijft.
Tuurlijk, dit levert wel eens flink funky kapsels op, maar dit alles doe ik met een reden. Wil jij weten waarom ik deze werkwijze hanteer?
Lees dan verder…

De oorsprong van ontwollen

Om te snappen waar het ontwollen vandaan komt moeten we een klein uitstapje nemen naar het hondentrimmen. Hondentrimmers gebruiken de ontwoltechniek om tijdens de rui de losse onderwol uit de vacht te halen. Omdat honden van nature weinig tot niets zelf aan vachtverzorging doen, is dit een prima methode om een hond door de rui heen te helpen. Katten daarentegen zijn een totaal ander verhaal. Katten wassen zich gemiddeld 3 á 4 uur per dag. Met hun tong zorgen zij er voor dat o.a. vuil, dode huidcellen en losse haren uit de vacht gehaald worden en kunnen de vachtverzorging over het algemeen dus prima zelf.. Tóch is deze methode in het verleden overgenomen door kattentrimmers bij de behandeling van katten met het idee dat hiermee oude, losse haren uit de vacht gehaald worden.

Wat is ontwollen en waarom is het dan zo slecht?

Ontwollen is eigenlijk gewoon het uittrekken van de vacht met scherpe harkjes. Een bekend voorbeeld hiervan is de “furminator”. Deze trimmaterialen bevatten mesjes welke je als een kam door de vacht haalt en waar je de haren mee uit de huid trekt. Zoals ik hierboven al beschreef is het idee dat hiermee de oude haren uit de vacht verwijderd worden, maar je zult zelf wel begrijpen dat dat in de praktijk niet mogelijk is. Ten eerste is de hoeveelheid vacht die met deze materialen verwijderd worden zo groot, dat er nooit onderscheid gemaakt kan worden tussen oude en nieuwe haren tijdens het kammen. Daarnaast kun je dit onderscheid met het blote oog ook niet maken, dus al zou je het willen, dan is dit niet realistisch.

Kenmerken van de kattenvacht

Omdat de kattenvacht gemaakt is om los te laten, kun je blijven kammen tot je een ons weegt, maar er zullen altijd haren uit blijven komen. De vacht van een kat is namelijk gemaakt om los te laten, om zo de huid (en daarmee de onderliggende organen) te beschermen. Mocht een kat een keer ruzie krijgen met een andere kat of langs een scherpe tak lopen, dan laten de haren op die plek los, zodat de huid niet beschadigt.

Daarnaast heeft de kattenvacht nog veel meer functies waar maar weinig eigenaren van de op de hoogte zijn. Naast dat deze zorgen voor bedekking en bescherming van de huid, zorgt bijvoorbeeld de isolerende luchtlaag in de vacht er voor dat de lichaamstemperatuur gereguleerd blijft. Je kunt de vacht van de kat hierin eigenlijk vergelijken met een thermosfles. Door de dubbele wanden van de fles met daartussen een luchtlaag blijft je thee lekker warm op een winterse dag, maar blijft je ice tea ook lekker koel op een zwoele zomerdag. De vacht van een kat werkt hetzelfde. In de winter zorgt deze er voor dat een kat warm blijft, maar óók in de zomer hebben ze deze vacht nodig om het lichaam juist koel te houden. Een grote misvatting is dan ook dat de kat kaal geschoren moet worden in de zomer, “want hij heeft het zo warm”. Niets is dus minder waar, want juíst door de kat kaal te scheren zal hij zijn temperatuur niet meer kunnen reguleren en zal hij het heel warm krijgen. Daarnaast is de kaalgeschoren huid van de kat dan ook veel vatbaarder voor uv-stralen, waardoor zonverbranding op de loer ligt als hij lekker ligt te zonnen.

Het alternatief voor ontwollen: vachtvriendelijk trimmen

We kunnen dus wel concluderen dat ontwollen totaal niet vachtvriendelijk (en ook niet katvriendelijk) is. Maar hoe moet een kat dan wel getrimd worden? Want die enorme bossen haar gaan wel gewoon klitten en schieten in de vilt als je niet uitkijkt..
Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven voor ontwollen en staan veel kattentrimsters open voor een nieuwe werkwijze. Door klitten en vilt uit de vacht te scheren met een stille tondeuse en een metalen combikam te gebruiken met tanden zonder scherpe punten, wordt het al een stuk vacht- en katvriendelijker. Hierdoor blijft de conditie van de vacht veel beter en kam je zo min mogelijk haren er uit.

Kattentrimsalon Snoezig = vachtvriendelijk

Kattentrimsalon Snoezig werkt altijd op een kat- en vachtvriendelijke manier en staat altijd open voor nieuwe ontwikkelingen binnen het trimvak. Mocht je nog vragen hebben na het lezen van dit stuk, aarzel dan niet en neem contact met mij op.

En mocht je denken, “hey, ik wil ook graag dat mijn kat op een vachtvriendelijke manier getrimd wordt”, neem dan via deze link contact op of bel of app mij.

Geef een antwoord